Pensioen, Zwitserleven

   
 

Zwitserleven is de pensioenverzekeraar die zorgt voor het beheer van het vermogen en de uitbetaling van onze pensioenen.

Zwitserleven was bij de afsluiting van het contract in 1975 de Nederlandse tak van het Zwitserse Swiss Life, maar is in 2008 door SNS REAAL overgenomen. Wij waren daar niet gelukkig mee, maar polishouders, en ook een stichting als de onze, hebben daar geen invloed op. De kwaliteit van service overigens bleef op een hoog peil. Als gevolg van de bankencrisis kwam de SNS Bank in problemen en schoot de overheid te hulp.

De verzekeringstak van SNS ging verder onder de naam Vivat. Zwitserleven is daar een belangrijk onderdeel van. Mede door de dalende rentestand kwam in 2013/2014 ook Vivat in grote problemen en dreigde zelfs onderuit te gaan. Uitkeringen dreigden te worden gekort.

In samenspraak met de overheid en De Nederlandsche bank (DNB) werd Vivat verkocht aan Anbang, een toonaangevende Chinese verzekeringsmaatschappij die op zoek was naar marktaandeel in Europa. Anbang kocht de verzekeringstak Vivat voor een symbolische euro, plus een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro en aflossing van schulden. Daarmee is de financiƫle positie van Zwitserleven versterkt en voldoet ruimschoots aan de normen van DNB.

Sinds 1 april 2020 is Athora Holding Ltd eigenaar van Vivat N.V.

N.B.
Sinds enkele jaren heeft Zwitserleven een werknemersdesk voor allerlei vragen over pensioen. Die desk is bereikbaar via telefoonnr. 020-347 88 94 en E-mail: werknemersdesk@zwitserleven.nl